آیین نامه ای برای سر و سامان دادن به تورهای طبیعت گردی

ابلاغ آیین نامه طبیعت گردی(مصوبه سال جاری هیات وزیران) دوستداران طبیعت، جوامع بومی و محلی، مجریان و دست اندرکاران تورهای گردشگری و طبیعت گردی را در انتظار عملیاتی شدن هرچه سریعتر مفاد این آیین نامه قرار داده است.

مهدی عنبر کارشناس واحد حقوقی گردشگری در یادداشتی نوشت: در واقع پس از مدتها که شاهد رفتارهای مخرب در طبیعت از سوی برخی گردشگران و فعالان طبیعت‌گردی بودیم، حالا ابلاغ آیین نامه طبیعت‌گردی نوید بخش ضابطه مند شدن فعالیت در بخش طبیعت گردی خواهد بود.

وزارت میراث‌فرهنگی،گردشگری و صنایع‌دستی با نمایندگی معاون گردشگری به عنوان رییس کارگروه ملی و دارا بودن مسئولیت دبیرخانه کارگروه، مهمترین نقش را در آیین نامه داشته و با همکاری وزارتخانه های صمت، جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت از محیط زیست به عنوان مخاطبان اصلی آیین نامه مسئولیت های متعددی در اجرای آن دارند.

با این حال، انتظارت ذینفعان و فعالان حوزه طبیعت‌گردی طبق مفاد آیین نامه مذکور، تسریع در امور در کنار دقت در تصمیم‌گیری هاست که به صراحت در آیین نامه به آن اشاره شده و و قسمتی از آن به شرح زیر است.

  1. تشکیل کارگروه ملی به عنوان مهمترین رکن اجرای مفاد آیین نامه

این کارگروه به عنوان تصمیم‌گیرنده اصلی در رأس هرم، دارای اختیارات مهمی است.

  1. تشکیل کارگروه های استانی و تصمیم‌گیری و ابلاغ دستورالعمل ها و شیوه نامه ها

کارگروه های استانی به عنوان بازوهای توانمند منطقه ای و استانی دارای نقش بوده و شکل محدود شده کارگروه ملی را دارند.

  1. آغاز  بررسی طرح های طبیعت‌گردی با هدف ارائه خدمات طبیعت‌گردی به منظور تصویب نهایی در کارگروه های ملی یا استانی

بررسی طرحها از جمله مهمترین انتظارات فعالان و دارندگان مجوز است.

  1. انجام و اجرای وظایف کارگروه ملی در ۱۱ محور مندرج در آیین نامه

بخشی از مهمترین موارد مربوط به طبیعت‌گردی در ذیل این بند قرار گرفته است؛ از جمله حمایت و پشتیبانی از فعالان حوزه طبیعت‌گردی - تدوین دستورالعمل ساماندهی و نظارت بر آفرود سواری(بیراهه نوردی) در عرصه های طبیعی کشور – تهیه پیوست های فرهنگی مورد نیاز طرح طبیعت‌گردی و تدوین دستورالعمل های لازم برای ساماندهی و نظارت بر تورهای طبیعت‌گردی

  1. بررسی و صدور مجوز بهره برداری هرگونه فعالیت گردشگری در مناطق مختلف طبیعی مندرج در آیین نامه

این بخش نیز نقش مهمی در قانون مند کردن فعالیت های طبیعت‌گردی خواهد داشت.

همانگونه که در بند پایانی آیین نامه آمده است، "شرح خدمات طرح های طبیعت‌گردی باید ظرف سه ماه از ابلاغ  توسط وزارت میراث‌فرهنگی،گردشگری و صنایع‌دستی و همکاری دستگاه های عضو کارگروه ملی تهیه و ابلاغ گردد" که همین الان هم برای مهم دیر است.

اجرای مطلوب اقدامات مصرح در آیین نامه از آشفتگی و روندهای غیر قانونی در فعالیت های طبیعت‌گردی کاسته و موجب رشد فعالیهای طبیعت‌گردی، کاهش تخریب محیط های طبیعی، قانونمند شدن فعالیت های طبیعت‌گردی، امیدواری اشخاص حقیق و حقوقی دارای مجوز از جمله دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری و راهنمایان گردشگری به قطع شدن تورهای غیر مجاز در عرصه های طبیعی و جلوگیری از فعالیت آنان خواهد شد.

البته در کنار همه اینها، لزوم آموزش های همگانی و تخصصی همه جانبه به فعالان گردشگری و طبیعت‌گردی، عموم مردم، گردشگران و علاقمندان به طبیعت به منظور مهربانی با طبیعت و گردشگری پایدار، غیر قابل کتمان است.

انتهای پیام/

کد خبر 1403082702006
دبیر مهدی نورعلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha